Yhteystiedot

Säyneisen Nuorisoseura ry.
Säyneisentie 16
73770 Säyneinen

pj VILHO KAINULAINEN
PUH 0400-183026
vilho.kainulainen51@gmail.com

Uusimmat kuvat

_dsc6701
_dsc6553
_dsc6480
_dsc6428
_dsc6415
_dsc6407
_dsc6397
_dsc6393

HÄPPEEN JA KUNNIAN VÄLILLÄ

SE OLI SITÄ AIKAA!

Se oli sitä aikaa,kun läski oli arvossaan.

Ylipainoisia ihmisiä ei syyllistetty eikä liika kahvinjuonti mahoja korventanut.Kaupan karkkihyllyt eivät lasten hampaita rasittaneet. Ylituotantoa ei tunnettu,ei voivuoria,ei viljavuoria,ei jätevuoria.

Lumputkin olivat lampaita,mitään ei heitetty hukkaan. Töitä riitti kaikille,eikä työntekoon tarvinnut ketään erikoisesti opettaa. Riitti,kun oli oppinut kävelemään.

Hyvinkö asiat olivat?

Ei sinne päinkään.

Se oli sitä aikaa,kun pitkän sodan harmaa arki oli laskenut tahmaisen seittinsä Suomen ylle,eikä sen alta päässyt pois kukaan. Kireälle vedetty isänmaallisuus ei enää jaksanut innostaa,juhlapuheita karteltiin,kyyneleitä piiloteltiin.

Se oli sitä aikaa,kun häkäpönttöautot yskivät ja äkkäytyivät vastamäkeen ja ajokuntoinen polkupyörä merkitsi aarretta omistajalleen. Uusien kenkien saamiseksi piti keksiä keino jos toinenkin. Kortit ja kupongit eivät merkinneet tarjouskuponkeja eikä valtakunnallinen mustan pörssin kauppa pyrkinyt listautumaan pörssiin.

Se oli sitä aikaa,kun kuitenkin jossain vihersi toivo,orasti rakkaus,luottamus siihen,että jotenkin tästä selvitään.

Katajakosken kylä elää selviytymistarinaansa asemasodan kesänä 1943.

Häppeen ja kunnian välillä.

Tervetuloa kylään!

SÄYNEISEN TEATTERI-IMMEISET

PIRKKO KORHONEN

Säyneisen kesäteatterissa esitettiin kesällä 2013 Pirkko Korhosen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä Häppeen ja kunnian välillä.

Eletään vuotta 1943 pohjois-savolaisessa pikkukylässä,jossa koetetaan selvitä niin taloudellisesti kuin henkisestikin vaikeista ajoista. Sota on siellä jossain ja se koskettaa tavalla tai toisella kaikkia.

Mustanpörssin kauppa kukoistaa,ihmissuhteet kietoutuvat toisiinsa,rakkaus roihuaa ja huumori kukkii.

Näytelmä on loistava ajankuva historiallisessa mielessä. Vanhemmille tutut tavarat,sanat,sanonnat,tavat tehdä asioita palaavat mieliin,nuoremmille ne ovat ikkuna menneisyyteen. Lapset kasvattavat kerhopalstoillaan ruokaa koteihin ja kouluun. Kyläkauppa on aittakauppa,josta voi löytyä tavaraa jos toistakin.Kaikkea ei myydä avoimesti eikä kaikki vaihda omistajaa kupongeilla. Paketteja rintamalle lähtee ja kirjeet kulkevat. Erot ison talon isäntien ja pikkutalon leskien välillä ovat taloudellisesti suuria,mutta henkiset ilot ja murheet ovat yhteisiä kaikille.

Tule nauttimaan,nauramaan ja pyyhkäisemään silmäkulmaa niin ilosta kuin surustakin.

Esitysajat 30.6. -19.7.2013  yhteensä 11 näytöstä.

KUVA-ALBUMIA KLIKKAAMALLA PÄÄSET KATSOMAAN NÄYTELMÄN KUVAMAKUPALOJA!

NÄYTÖSKAUSI ON NYT PÄÄTTYNYT. KIITOS JA KUMARRUS KAIKILLE PROJEKTIIN OSALLISTUNEILLE,TAVALLA TAI TOISELLA. KIITOS KATSOJILLE,JA TERVETULOA UUDELLEEN UUDEN NÄYTELMÄN TIIMOILTA. PYSYKÄÄ KANAVALLA  JA SEURATKAA SIVUSTOA.

"Häppeen ja kunnian välillä" löytyy myös Facebookista!